Culori

Ce este culoarea?

În 1666, omul de stiință englez Sir Isaac Newton a descoperit că atunci când lumina pură trece printr-o prismă, se separa în toate culorile vizibile. El a descoperit și faptul că fiecare culoare are o singură lungime de undă și nu poate separa mai departe în alte culori.

Alte experimente au demonstrat că lumina poate fi combinată pentru a forma alte culori. De exemplu, lumina roșie combinată cu lumina galbenă, formează lumina portocalie. Anumite culori, combinat se anulează una pe cealaltă, cum ar fi galben și violet, lumina rezultată fiind lumină albă. Acestea sunt culorile complementare.

 Psihologia Culorilor

În vreme ce percepția culorii este cumva subiectivă, există câteva efecte ale culorilor care au o semnificație universală.

Există culori calde. Acestea sunt: roșu, galben și portocaliu. Aceste culori calde evocă emoții de la căldură și confort, la furie și ostilitate.

Culorile de pe partea albastră a spectrului sunt cunoscute drept culori reci și înclud albastrul, violetul și verdele. Aceste culori sunt deseori descrise drept calme, dar pot insemna deseori și sentimente de tristețe sau indiferență.

Simbolistica culorilor rămâne una dintre puterile universului cromatic.

Încă din timpuri străvechi, obiectele au primit din partea oamenilor asocieri cromatice, iar la rândul lor culorile au primit asocieri ale universului uman. Momentele zilei, punctele cardinale, sau zeitățile sunt unele dintre elementele care aveau câte o culoare bine asociată.

Cele șapte culori ale curcubeului au drept corespondent cele șapte note muzicale, cele șapte ceruri, cele șapte planete, cele șapte zile ale săptămânii, etc. Semnificația simbolică a culorilor conține elemente universal-umane, dar și trăsături diferențiatoare, conotații de ordin cultural-religios. Puterea de simbolizare a culorilor cuprinde o arie foarte largă, întrucât culorile pot fi asociate, în diferite părți ale lumii, elementelor primordiale, dimensiunii spațio-temporale.

Semnificatia culorilor. Tot ce ne înconjoara are o culoare, un parfum sau un sunet.

Am fost tentați deseori să ne întrebam care este culoarea care ni s-ar potrivi…și nu am gasit întotdeauna răspunsul sau dacă l-am gasit nu am fost întotdeauna mulțumiți de el. Se știe că fiecarei persoane i se potrivesc doar anumite culori…și asta deoarece fiecare culoare potentează câte un tip de personalitate.

fabrix studio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *